ur Göteborgsposten 19.05.2001

av Kerstin Wallin

Sai Baba- guden som svek

 

1998 fick Gimle friskola i Lödöse gymnasiestatus. Året därpå stängde den. Orsaken uppgavs vara ekonomiska problem men sanningen var en annan. Ryktena att rörelsens förebild, Sai Baba, utnyttjade unga män och pojkar sexuellt hade blivit alltför besvärande.

 

Berättelserna kunde inte längre avfärdas som överspända erotiska fantasier, bristande gudomlig insikt och förtal.

Unga män kom hem skakade och frågande efter mötet med den indiske gurun. Kyssar, smekningar på könsorganen och krav på oralsex var inte vad de hade väntat sig av den som sade sig vara Gud.

Sedan blev det ännu värre när ledande personer i Sai Baba-organisationen trädde fram och sade ”Han gjorde det med mig med för 20 år sedan”.

Historien om Sai Baba, Indiens nu levande kanske störste och mest inflytelserike guru, är en historia om svek på mer än ett plan.

Inte ”bara” en gudoms svek utan också sveket av vanliga dödliga som man litade på, som gjort pilgrimresan till Indien med kånken på ryggen, hade Sai Baba på väggen och reste land och rike runt för att berätta om kärlekens inkarnation. Varför hade de tigit?

 Eller var det annorlunda med dem? Var de kanske mer invigda i det gudomliga? Berättelserna om det som pågått i det inre rummet i Puttaparthi i Indien är långt mera svårgripbara än det som utspelades i det ovala rummet i Washington.

 

Inkarnationen av ett helgon

Sai Baba föddes den 23 november 1926 i den lilla byn Puttaparthi i delstaten Andra Pradesh. Redan när tiden var inne för hans födelse berättas om märkliga ting. Föräldrarna väcktes i natten av att instrumenten i deras hem spelades av sig själva.

 Barnet, Sathyanaranayan, blev snart hela byns kelgris och andra föräldrars ideal. Så

Berättas om hans stora godhet och att han tog med sig tiggare hem. När han var 13 år blev han biten av en skorpion och förlorade medvetandet. En exorcist tillkallades och efter en brutal behandlig kunde familj och grannar bara konstatera att Sathyanarayan inte var som andra barn.

 Och plötsligt en dag delade han ut sötsaker och blommar från ”ingenstans” och sade: ”Jag är Sai Baba. Tillbed mig”.

Den han menade sig vara var inkarnationen av Shirdi Sai Baba, död 1918 och ett av Indiens mest folkkära helgon, bland annat klärvajant och helbrägdagörare.

Men den stora vändningen kom några månader senare när han plötsligt slängde sina skolböcker utanför skolan och gick hem till sina föräldrar med orden ”Jag är inte er längre. Jag är Sai”.

Efter den dagen skulle ingenting bli sig likt för den unge indiern och lilla Puttaparthi. Sai Baba slog nämligen läger hemma hos byns bokhållare och på den vägen är det.

 Av det lilla lägret blev ett ahsram med plats för tusentals pilgrimmer, universitet, skolor, vattenprojekt och ”adopterade” byar. Förra året invigdes ett stort sjukhus och en flyggplats intill ashrammet.

 Antalet anhängare beräknas till mellan 20 och 30 miljoner varav 75 % sägs vara indier. Och allt detta på grund av Sai Babas förmåga att trollbinda och få donationerna att strömma in.

 

Många vittnar om övergrepp

Berättelserna om mirakel är otaliga. Här finns stora likheter med Jesu under. Sai Baba sägs ha utspisat mängder av anhängare med bara två kokosnötter, vandrat på havet, förvandlat kronblad till medaljonger, botat sjuka, uppväckt döda, visat sig på himlen. Påståendet att han är dden nye Messias har också varit ett återkommande tema i hans undervisning.

 Men till skillnad från Jesus har Sai Baba haft makten på sin sida. Han har inflytelserika vänner i regeringen och i media. Därför kom det som en chock när India Today i höstas inte ägnade hela sitt utrymme åt att hylla gurun på hans 75-årsdag utan också tog upp anklagelserna mot honom för homosexuell pedofili.

Tidigare under hösten hade UNESCO tagit tillbaka sin medverkan i en konferens i Puttapathi. UNESCO ville inte på något sätt förknippas med Sai Baba. En viss Hari Sampath, elektroingengör i Chicago och son till den CBI-tjänsteman som bland annat var med och utredde Boforsaffären, vädradde morgonluft. Knaske skulle han lyckas få till stånd en rättegång mot Sai baba. Hari, som själv arbetat hos Sai baba, hade mängder av vitnen, däribland svenskar som råkat illa ut.

 I vittnesfloran finns många öden. Som Michaels. Ja, Michale själv kan inte berätta för han är död. Men vänner Keith kommer ihåg vad han sade:

”När Baba valde ut honom vid darshan , så vägrade han att komma. Jag kunde inte tro vad jag hörde! Jag sade till hononm Varför? Inser du inte att folk kommer till Baba i åratal utan att någonsin bli kallade till intervju? Hans svar förstenade mig: `Därför att han vill ha sex med mig`. Han berättade för mig att den allra första intervjun som han hade haft med Sai baba var ett sexuellt möte, att Baba krävde av hononm att han skulle utföra oralsex på honom…”

 Vid femte intervjun materialiserade, trollade, Sai baba fram en smaragdring och vid den sjätte gav han honom pengar.

 Michael återvände aldrig till ashramet. En tid efter hemkomsten tog han sitt liv.

 Vännen Keith blev nyfiken och åkte själv till Indien. Han kom nära gurun och fann att

Michaels berättelse mycket väl kunde vara sann. Han fann en guru som sade ”Detta är gudomligt” och han fann andra unga män som sade:

 ”Vad menar du? Lekermed min kuk? Åh, det är inget att oroa sig för. Han har gjort det med mig massor av gånger. Det betyder ingenting dåligt. Jag tycker faktiskt om det och tänker att det är bra.”

 

Förträngde det som hänt

Detsamma, att det var naturligt, tänkte Conny Larsson som i ett par decennier tillhörde Sai Babas inre krets, var rörelsens representant i Sverige och skrev boken Guds lille clown.

 Conny Larsson, som gav Sai Baba 21 år av sitt liv, var en vuxen man när han första gången blev kallad till Sai Babas inre rum för en ”intervju”. Mönstret var detsamma. Gurun antydde att han, Conny, hade problem med gud men att han, Sai Baba skulle förlösa honom.

 -Sai Baba stod färdig med olja i handen för att smörja in runt rot, pung och mage. Han var alltid intresserad av hur stor penis man hade och sade ” Jag skall korrigera din livskraft, din kundalinikraft”. Och han ville att man gjorde det åt honom, oralt eller masturbalt.

 Men det skulle dröja många år innan Conny Larsson berättade och frågan är varför det dröjde så länge och varför han lät det pågå.

 -En gud våldtar väl inte sina barn? Men jag hade också en annan förklaring; att han testade min lojalitet.

 -Jag vet, fortsätter Conny, att det hela låter osannolikt naivt, men jag förträngde det hela. Som barn blev jag sexuellt utnyttjad och hade aldrig lärt mig det där med gränser. Jag kom också till Sai Baba i ett tillstånd då jag hade varit nära att ta mitt liv och han gav mig livet åter. Han blev Gud för mig. Men det som nog ingen förstår som inte varit där är det enorma grupptryck som gäller. At bli inkallad till Sai Baba är att vara utvald. Alla som sitter utanför är avundsjuka och tror  att något fantastiskt gudomligt har hänt. Hur kan man då komma ut och berätta vad som egentligen tilldrog sig bakom detta skammens draperi.

 Conny Larssonhade visserligen  antytt att allt inte var som det skulle vara men den som fick folk i rörelsen att lyssna på riktigt var en göteborgare på 24 år som 1999 kom hem och berättade. Han ville inte framträda offentligt men hans vittnesmål skulle få Gimleskolan i Lödöse att slå igen.

 När Britt-Marie Andén, som startade Gimlestiftelsen och Gimleskolan hörde den unge mannen förstod hon att det hon inte velat tro var sant.

 -Jag fann mig själv i bräschen för en skola som skulle arbeta för mänskliga värden men som hade en ledare som utnyttjade unga män sexuellt. Det hade pågått i mer än 30 år och många ledare i organisationen visste om det.

 

Skolan skulle bli ett föredöme

Gimlestiftelsen startade 1994 och skolan startade 1995 med tjugotalet elever i årsklasserna 1-7. Tre år senare hade elevantalet utökats till 60 och 1998 kom beskedet om gymnasiestatus. Men, veckan före skolstarten hösten 1999 meddelade rektorn att skolan skulle stänga.

 -Lärare och föräldrar, som alla var djupt engagerade i pedagogiken, ville inte på något sätt längre förknippas med Sai Baba.

 Man skyllde på ekonomien och det var i och för sig sant. Utan elever inga avgifter.

 Detta är Britt-Maries berättelse i mycket korta drag.

 Hon föddes 1946 och beskriver sig som en sökare, intresserad av filosofi och pedagogik. 1972, gift, med hus och mamma til en liten dotter på två år, kände hon emellertid att livet måste vara något mera. Vad gick det ut på?

 Hon bad i djupet av sitt hjärta att hitta något att tro på och arbeta för-ett bättre samhälle. Som ett mirakel blev hon bönhörd. En god vän gav henne boken om Sai Baba. Årt var 1986.

 Hon hade fått ett svar från himlen och i december 1987 reste hon med sin mamma till Puttaparthi. Hon skulle ta med sina tre barn, vänner och föräldrar med barn till Sai Baba som hon nu jämstställde med Jesus, Moder Theresa och Martin Luther King.

-         Jag såg i honom en inkarnation av det rena osjälviska högsta goda.

 Sai Baba hade fyllt tomrummet i hennes inre. Han blev ”hennes bäste vän på jorden”. Och han inspirerade att starta en skola i hans anda i Lödöse. En skola där hans filosofi om människans, allas, lika värde och icke våld, skulle integreras i undervisningen.

 Gimle, ett kollektiv som byggde på frivilliga insatser och donationer skulle bli ett mönsterbygge. Ett föedöme. Sai Baba, säger Britt-Marie, var en gåva till samhället. Och politikerna lyssnade, skolfolk kom från hela landet på besök och 1997 fick skolan bidrag att skicka fyra lärare på studiebesök till Sai Baba-skolorna i Afrika och Thailand.

 Men så berättade hennes son att Sai baba försökt kyssa honom på munnen. Sonen hade slitit sig och gått därifrån och Britt-Marie avfärdade först det hela med att det nog bara var godhet. Snart kom emellertid an annan ung man som hon också kände väl och berättade vad han hade blivit utsatt för, övergrepp och utnyttjande. Han hade kommit till Sai Baba för att få råd. Vad skulle han göra med sin sexualitet? Han ville ju leva rent som Baba föreskrev.

 Då förstod hon att det måste vara sant och när  hon sedan började fråga ut ledare i organisationen, även utländska, började hon ana att många delade den unge mannens upplevelser men med skiftande förklaringar. Att det var naturligt. Så gör en guru.

 Förra veckan lämnade Hari Sampath in stämningsansökan med de många vittnesmålen till Indiens högsta domstol men fick avslag utan förklaring. Anklagelserna är svåra att bevisa och om det hade varit möjligt är Sai Babas makt stor.

 Han drar in mycket pengar till landet. Kändisar från hela världen, Thomas di Leva har varit en av dem, flockas kring honom även om en del hindras, som till exempel prins Charles. Fergie hade redan varit där men när Charles ville resa kollade Scotland Yard upp gurun och resan ställdesin. Och koncertpianisten David Bailey som arbetade som lärare på den internatskola dit engelska kungahuset skickar sina barn blev avstängd. Bailey som även varit musiklärare hos Sai Baba har nu också han anklagat gurun för homosexuell pedofili.

 

”Ifrågasätter inte guruns handlande”

Sai Baba-organisationen i Sverige tycks idag bestå av en skara sargade medlemmar som inte vill uttala sig. ”Lyssna inte på skvaller. Ta till dig det goda”, är deras kommentar. Men problemet kvarstår för alla som känner sig svikna och för de oinvigda som undrar hur i all sin dar någon kan gå på att Gud sitter i en erigerad penis.

 Är det kanske en kulturfråga? De flesta vittnesmålen kommer ju trots allt från icke-indier.

 Lars Johansson vid Örebro teologiska Högskola har särskilt studerat guruismen och österländska religioner och rest omkring i Indien.

 För att förstå att en guru kan nå så långt som Sai Baba gjort måste man ha en insikt i guruismen och hinduisk sexualmystik, menar han.

 -Man ifrågasätter inte guruns handlande. Och man kan tro att han bara testar ens lojalitet genom att vara gränsöverskridande. Gurun står över vanliga dödliga i den meningen att han varit framme vid målet för allas längtan. Han har därför en oerhörd auktoritet. Han är gud.

 Gurun är bortom allt  och står över allt, som sexualitet, och här kommer vi in på hinduismens sexualmystik och tron att den sexuella upphetsningen kan omvandlas till andlig energi.

 -Gurun kan till exempel sova tillsammans med unga vackra kvinnor för att höja sin sexuella energi men han får inte göra av med sin sädesvätska. Genom att leva så höjer han sin egen gudomlighet. Men denna sexualmystik öppnar förståss också för överträdelser i form av övergrepp.

 Om Sai Baba sägs till exempel att sädesvätskan kan förvandlas till- en Rolex.

 

Text: Kerstin Wallin