Frederiksborg Amts Avis

1. September 2001

 

Præst frygter sekt i Stenløse

Præst vil forhindre sekten Sathya Sai Baba´s højskoleplaner i Veksø

 

Folkekirkens præst i Veksø, Jörgen Andersen, advarer nu lokalpolitikerne i Stenløse mod at sælge en byggegrund i Veksø til den indiske organisation Sathya Sai Baba, der vil bygge en højskole i  området.

 -Jeg er meget utryg, fordi det drejer sig om sekten Sathya Sai Baba, hvis leder er stærkt mistænkt for pædofili. Det her er ikke et spørgsmål om religionsfrihed, men det handler om, at jeg ikke vil acceptere en sekt i Stenløse, der spiller med lukkede kort, og hvis leder mistænkes for at udnytte drenge og unge mænd seksuellt, siger Jørgen Andersen.

 Den indiske guru Sai Baba er aldrig blevet dømt for seksuelle overgreb i Indien, og millioner af mennesker

tilbeder ham fortsat som en gud.

Sektens leder i nord - og østeuropa, Thorbjørn Meyer, afviser da også kategorisk alle avisrygter og vidneudsagn verden over om, at sektlederen skulle have begået seksuelle overgreb mod drenge og unge mænd i sit indiske tempel.

-Jeg vil klart afvise alle påstande om, at Sai Baba skulle være pædofil. Der er tale om en ondsindet heksejagt, hvor den pågældende sognepræst i Veksø ikke aner hvad han taler om. Vi er ikke en mystisk religiøs højskole, men vi bygger vores værdier og tanker på Sai Baba organisationen, siger Thorbjørn Meyer.

Han forklarer, at formålet med højskolen i Stenløse bliver at bringe de menneskelige værdier i fokus, og at der bliver tale om helt almindelig undervisning for 100 elever.

Men sognepræst Jørgen Andersen lader sig ikke berolige af sekt-lederens forklaringer. Der er tale om så mange grove beskyldninger mod Sai Baba, at det i Danmark enten ville resultere i en injuriesag eller en hård fængselsstraf. I stedet afviser organisationen bare anklagerne som rygter. Det er stærkt utroværdigt, siger Jørgen Andersen.

Stenløse Kommune har endnu ikke skrevet under på en salgskontrakt på grunden, men Stenløses borgmester forsvarede på det seneste byrådsmöde kommunens foreløbige forhandlinger med organisationen efter spørgsmål fra en tilhører.

Der er en god ide at tage henvendelse til en højskole, der viser interesse, og jeg frygter ikke, at de vil præge lokalsamfundet negativt, sagde borgmester Finn Højgaard Mortensen (K) på byrådsmødet.