Mordhotad efter avhopp från indisk sekt

20010419, NSD

GÄLLIVARE
Under helgen har Conny Larsson lett meditationskurser för ett hundratal gällivarebor. Han är nyss hemkommen från Indien och New Delhi där han har hörts av en domstol. Conny Larsson är mordhotad och förföljd efter att ha avslöjat sin forne guru som en maktlysten och ytterst farlig pedofil.
- Just nu genomgår jag mitt eget Golgata. Mina ögon har öppnats och jag har sett vem Sai Baba är. Inte en kärlekens mirakelman och ljusspridare på jorden, utan en maktlysten och farlig pedofil med stort politiskt inflytande och förgreningar i maffian.
Conny Larsson, "Guds lille clown" som han i bland titulerats, har just återvänt från en prövande resa till Indien. Han har intervjuats av högsta rätt i New Delhi, tillsammans med andra offer i den jätteskandal som är på förstasidorna i asiatisk press. Han är mordhotad och förföljd av Sai-rörelsen som är ofantligt stor i Asien, det talas om 50 till 200 miljoner anhängare.
- Det är en Davids kamp mot Goliat, människor blir mördade eller omsorgsfullt försvunna, i Indien vågar ingen träda fram. Alla vettiga människor har lämnat Sai Baba-rörelsen i Sverige, men det är svårt, en bekant till mig skänkte hela sin förmögenhet till Sai Baba, säger han.

En djävul till Gud
Conny Larsson bearbetar i dag sina år i Sai-rörelsen genom att skriva en bok. "En djävul till Gud, eller bakom skammens draperi" är den tänkta titeln. Där beskriver han sina år med Sai-baba. Han var den indiske Guruns gullgosse. Han berättar om avprogrammeringen och det smärtsamma arbetet med att komma till insikt.
Conny Larsson föddes i Linköping, växte upp i en alkoholistfamilj, var misshandlad och autistisk som barn. Han utbildade sig till skådespelare i Malmö, blev känd som"Clownen Beppo" i tv. Han drev turisthotell och var en ständig sökare. I Sri Lanka byggde han upp en lukrativ semesterby, men hans längtan efter kärlek ledde honom till Indien och Sai Baba 1978. Omkring Sai Babas kärleksbudskap byggde han upp sitt liv.

Pedofil
- Jag trillade in i kärleksfällan. Som barn var jag utsatt för pedofili. Hos Sai baba upprepades traumat. Jag blev manipulerad och sexuellt utnyttjad.
Att Conny Larsson var ett sexuellt utnyttjat barn är något han nu har kommit till insikt om. Trots sju år i psykoanalys var motståndet mot den insikten för stort. När barndomstraumat och sanningen om Sai Baba nådde honom med full kraft, var den psykiska smärtan nästan outhärdlig. Han drog sig undan i Sverige och ville bara glömma.
- Jag hade tänkt att diskret
försvinna ut ur rörelsen.
Det blev inte så. En ung pojke kontaktade Conny Larsson och vädjade förtvivlat om hjälp. Han hade blivit våldtagen av Sai Baba. Detta var 1999 och upprinnelsen till att Conny Larsson startade Livlinan, som hjälper sexuellt utnyttjade pojkar i hela världen. Han får 150 mail om dagen till Livlinan.

Mordhotad
Själv är Conny Larsson mordhotad och förföljd. Hans datorer utsätts för hackers och telefonsvararen fylls av mörka budskap. Under resan till Indien tvingades han kasta om flygrutter.
- Inga gurus mer för mig. Det gäller att se upp för falska profeter. Det finns så mycket i den västerländska kulturen som vi kan söka i, säger Conny Larsson, som är en välkänd meditationslärare. Han håller kurser i meditation och yoga och i helgen var han i Gällivare där närmare 100 personer deltog.
Meditation ingår även i terapiverksamheten vid hans behandlingshem Kärnan i Valdemarsvik. Behandlingshemmet, som vänder sig till kriminella och missbrukare, har ett stuteri med 300 hästar och kontakten med hästarna ingår i behandlingsfilosofin.

MARIE RIDDERSTRÖM

 

Sai Babas anhängare finns i Sverige

20010419, NSD

GÄLLIVARE
Sai Baba utger sig för att vara avatar, en Gud på jorden, en kärlekens mirakelman med förmågan att väcka döda och materialisera föremål. Sanningen är att han är en sexualförbrytare och pedofil. Hans maktimperium är enormt i Asien men även i Sverige har han anhängare.
Sai Baba föddes 1926 i Puttaparthi i södra Indien. Som 14-åring presenterade han sig som en inkarnation av en indiskt helgon som dött 1918. Hans farbror var magiker och trollkarl. Sai Babas karisma beskrivs som oerhörd, liksom hans manipulativa förmåga. Han har byggt upp ett maktimperium i Puttaparthi där han har sina ashrams. Han samhälle omfattar bostäder, pojkhem, skolor och sjukhus.
Han är känd som "mirakelmannen" och hans materialiseringar har lurat omvärlden. Ur hans händer kommer "helig" aska och smycken i "guld", som han skänker sina tillbedjare. Han har alltid undanbett sig vetenskapliga prövningar. Han predikar klassisk österländsk religion; sanning, rättfärdighet, icke-våld, frid och kärlek.

Sexualförbrytare
Det som nu kommer fram i förstahandskällor från utsatta pojkar är något helt annat. Grova sexualbrott av en pedofil. Avslöjandena duggar tätt utomlands. Hans materialiseringar studeras i ultrarapid och avslöjas som trolleritrick. Hans heliga aska är torkad kodynga i kulor och guldet är krims-krams. För alla västerlänningar som skänkt bort allt de äger och startat nya liv i Puttaparthi är sanningen svår att uthärda.
I tidningen Sunday People i England avslöjas manipulationer ända in i kungahuset. Via Sai-organisationens välgörenhetskanaler tvättas svarta pengar vita. I India Today finns avslöjanden om systematiska sexuella övergrepp på pojkar. Sai Baba beskrivs som en simpel bedragare som medvetet lurat människor. Stora pengar är inblandade i rörelsen och i de många brev som nu offentliggörs finns skakande berättelser om unga pojkars lidande.
Bakom draperierna i Sai Babas mottagningsrum har barnen utsatts för oralsex och andra övergrepp under täckmanteln helighet, medan mödrar och fäder stått utanför draperiet och väntat i hängivenhet.
En sju-årig pojke fick svåra skador i anus, en indisk läkare utsattes för mordförsök då en lastbild kördes rakt på honom. Den lokala polisen är uppköpt av Sai-rörelsen som har förgreningar in i maffian.

I Sverige
Sai-rörelsen i Sverige är i utdöende. Jan Malmsjö och Tomas Di Leeva har tidigare dragits till hans lära. Sommaren-99 sprack den svenska gruppen och några av medlemmarna, bland annat Conny Larsson, arbetar aktivt med att avslöja Sai Baba och hans organisation.
UNESCO:s barn och ungdomskonferens planerades till Puttapharti i oktober. En helt ny stad byggdes upp, med lägenheter och plats för 200.000 utlänningar.
Motståndsrörelsen bombade då UNESCO med e-mail och våldtagna offers berättelser. Efter en offentlig utredning stoppades konferensen.

MARIE RIDDERSTRÖM