Avis:  B.T. søndag 12.11.2000. 1 , side 18


JEG VAR OFFER FOR BABAS OVERGREB


B.T. har talt med en 21-årig amerikaner, der i årevis var offer for guruen Sai Babas pædofile sexmisbrug

Illustration:
TRONEN VAKLER: De såkaldte solo-interviews hos Sai Baba var for flere drenge og unge mænd andet end spirituel opløftelse. Sam Young, som B.T. har talt
 med, har afgivet vidneerklæring på, at han gennem flere år har været udsat for sex-overgreb. Foto: Nordfoto


»Det hårdeste var at bære hemmeligheden. At gå med den viden helt alene - al tvivlen og usikkerheden. Jeg var bange for, at hvis jeg fortalte mine forældre det, ville de ikke tillægge det nogen betydning og slå det hen med, at det sikkert skete på grund af guddommelige årsager . . . Jeg var jo opvokset med, at Sai Baba var gud, så hvordan kunne det være forkert,« siger
Sam Young fra Arkansas, USA, til B.T.
Han er en af de unge mænd, der har afgivet vidneerklæring på, at han gennem en årrække har været udsat for seksuelle overgreb.
Sam Young er i dag 21 år, læser grafisk design på universitet. Det var først, da han flyttede hjemmefra og opdagede en anden virkelighed, at han fik modet til at konfrontere sine forældre med det seksuelle misbrug, han var blevet udsat for i årevis.

Sam Youngs forældre har i mere end 20 år været meget hengivne Sai Baba tilhængere, og hvert år, ofte flere gange om året, rejste de ned til ashramen i Puttaparthi, hvor Sam Young fik det helt særlige privilegium at komme ind til solo-interviews med Sai Baba.
Det var her, Sai Baba ifølge Sam Young forgreb sig på ham med en forklaring om, at det var for at »rense ham«. Seksuelle tilnærmelser udviklede sig til diverse former for overgreb, såsom oralsex m.m. Da Sai Baba forsøgte at voldtage Sam Young, flygtede han ud af interviewrummet og nægtede at tage med
næste gang, forældrene skulle af sted.
»Ingen stillede spørgsmål om, hvad der foregik bag de lukkede døre. Der sad tusinder af mennesker udenfor, inklusive mine forældre, der ønskede at være i mit sted. Mange kommer i ashramen i mange år uden at komme ind til interview.
Folk er parate til at give alt, hvad de ejer, væk blot for et enkelt
interview. Det er den ultimative situation at befinde sig i for en
Baba-tilhænger. Og her kom jeg, en helt almindelig amerikansk dreng og fik ét-to interviews om dagen, når vi var der. Nogle mente, at jeg var noget særligt, hellig og guddommelig på grund af det og bad mig om at velsigne deres børn.


Baba - den alvidende


Jeg selv var forvirret: Var det kun mig, han gjorde sådan med? Og hvorfor?
Senere talte jeg med nogle andre drenge, der oplevede det samme, men vi var allesammen så bange for at tale om det, for Baba var jo alvidende.
Når jeg kom ind til interview efter at have været væk i en periode, ville han kommentere min opførsel, skolegang og karakter, men i så generelle vendinger, at det kunne passe på otte ud af ti drenge i min alder. Ofte blev jeg forvirret, fordi han sagde noget irrelevant eller noget, der slet ikke passede, men alle lod, som om det var relevant og fik det til at passe. Når det var Sai Baba, der sagde det, måtte det være rigtigt. Så måtte det være noget, jeg havde brug for at høre, selv om jeg ikke fattede, hvad det handlede om.
Ethvert blik, ethvert ord, fik en dybere mening. Folk ville have det til at passe på deres virkelighed, og det kom det til, siger Sam Young, der gennem årene fik lejlighed til at nærstudere Sai Babas såkaldte magiske evner.
»Hvad der synes at være magiske tricks og materialisationer, er snyd. Når man ser nærmere og er meget opmærksom, opdager man Sai Babas tricks. Det er bare hånden, der er hurtigere end øjet, især når opmærksomheden er fanget af en karismatisk personlighed. Jeg har aldrig oplevet nogen virkelige
materialisationer,« siger Sam Young, der understreger, at han ikke er ude på noget hævntogt mod Sai Baba og hans organisation, fordi han mener, at det var ham, der lod overgrebene ske, og derfor føler han, at det var hans ansvar.
Men han har også besluttet, at bliver han spurgt om den tid, svarer han.
»Dengang forstod jeg ikke, at jeg havde et valg, og jeg kan se i dag, hvor umodent jeg reagerede. Jeg retfærdiggjorde alt, hvad han gjorde mod mig og lod det ske. Derfor mener jeg, det er mit ansvar. Så kan man sige, at jeg var opvokset med at tro, Baba var gud, og at det var mine forældre, der bragte mig der. Men jeg kunne stadig have valgt at sige nej. Jeg var så dum, løj for
mig selv og stolede ikke på, hvad der foregik inden i mig.
Det er utroligt, for jeg ved, at alle, som er involveret i dette her, ved, at de lyver for sig selv, men de håber, at de ikke gør. Det ved jeg, for jeg har været der selv. Jeg var hjernevasket. Men der er forskellige stadier af hjernevask. Jeg er glad for, at jeg har lært en lektie som 21-årig i stedet for som 42-årig.


Den største lektie
Den største lektie, jeg har lært i det her, er, at det eneste
referencepunkt, du har, er dig selv. Det har været en god realitets-test. Jeg gik jo egentlig og mistroede, hvad jeg hørte, så og oplevede, men lyttede ikke til min skepsis. Det er sådan, at man altid ønsker, at personen ved siden af er mere sikker på, hvad der foregår, så man kan blive forsikret i sit selvbedrag og føle sig tryg ved, at det er rigtigt. Jeg gik ligesom de andre tilhængere og udvekslede fantastiske historier om Baba, og de blev altid bedre, som tiden gik. Vi havde brug for hele tiden at forsikre hinanden om, hvor fantastisk det var.
Det er det grundlæggende i den menneskelige natur - at søge en faderfigur, der kan fortælle dig, at du er på rette vej. Men det er skræmmende, som mennesker giver deres autoritet væk, fordi de ikke tror nok på sig selv. Det er interessant at være en af dem, der har været der og så være i stand til at se på det med realistiske øjne.« Sam Youngs rigtige navn er redaktionen bekendt.

 

Avis:  B.T. søndag 12.11.2000. 1 , side 18
Emne: Indien;religion;børn;sexmisbrug
Navn: Sai Baba;Jørgen TrygvedEN GURUS SYNDEFALD


Den indiske guru Sai Baba er en af de mest berømte, rigeste og mest magtfulde mænd i Indien og regnes af sine tilhængere for at være inkarnationen af Gud.
En række vidneudsagn fra drenge og unge mænd afslører ham som homoseksuel pædofil, der systematisk har misbrugt drenge og unge mænd gennem mange år i Guds navn.
I flere vestlige lande bliver anklagerne taget så alvorligt, at de undersøges af myndighederne, ligesom flere politikere kræver anklagerne undersøgt.
Sidste søndag bragte B.T. en artikel om, hvordan eks-tilhængere i dag kæmper for at lade verden kende sandheden om, hvordan Sai Baba i sin egenskab af guru og den Gud, han hævder at være, misbruger små og store drenge.
Vi har talt med forretningsmanden Jørgen Trygved, der mener, Sai Baba er en nulevende Jesus, og en 21-årig ung mand fra Arkansas, der blev opdraget til at tro, Sai Baba var Gud og i dag, efter mange års seksuelle overgreb, er kommet til den konklusion, at det eneste referencepunkt, man har som menneske, er én selv.
bevAvis: B.T.
Dato: 12.11.2000
Forfatter(e): Bettina Vilmun

JØRGEN TRYGVED TROR IKKE PÅ GURUS SEXMISBRUG

 

»Jeg kan ikke forestille mig, at historierne har noget på sig. Jeg kan kun forholde mig til det, jeg selv har oplevet, og jeg har aldrig oplevet noget, der kunne få mig til at mistænke Sai Baba for det, han anklages for,« siger Jørgen Trygved om de mange vidneerklæringer fra drenge og unge mænd, der hævder at være blevet seksuelt misbrugt af den indiske guru.
Jørgen Trygved, der tidligere var topchef i Superfos, har gennem de sidste 13 år besøgt Sai Babas ashram i Puttaparthi i Indien to-tre gange om året.
Gennem årene har Jørgen Trygved været inde til omkring 25-30 interviews med Sai Baba.
Jørgen Trygved anser ikke sig selv som hverken tilhænger eller medlem af noget, men som et søgende menneske, der i Sai Baba har fundet et uforklarligt fænomen på lige fod med Jesus.

»Det er ligesom med møllet og flammen. Man drages konstant. Jeg har altid været dybt fascineret af spirituelle fænomener og har oplevet mange af slagsen gennem årene, men aldrig noget der står mål med Sai Baba,« siger Jørgen Trygved.


Handicappet helbredt
»Det, jeg har oplevet med Sai Baba, er der ikke nogen kasser, det passer ind i. Men når man har oplevet det tilstrækkeligt mange gange, kan man ikke længere benægte, at det rent faktisk sker,« siger Jørgen Trygved og forklarer, hvordan han personligt har oplevet spontane helbredelser.
Forrige gang han var i ashramen, mødte han en italiensk mand, der havde siddet i rullestol i 18 år. Efter en af Sai Babas healinger kom han gående ud fra interview-rummet.

»Det er ikke mig at tilbede figurer, symboler eller knæle foran et
hjemmealter. Men jeg kan godt have Sai Baba som et indre billede foran mig - som en ven, jeg er meget glad for at have lært at kende. De oplevelser, jeg har haft med ham, er så fantastiske, at dem kan eller vil jeg aldrig glemme,« siger Jørgen Trygved.

Gennem årene har Jørgen Trygved haft mange spændende spirituelle diskussionspartnere, herunder store mestre som f.eks. Vivekanada, Krishnamurti og Aurobindo.
»Dem har jeg haft mange vidunderlige oplevelser med. Jeg har forlængst accepteret, at der er mennesker, der er klogere end jeg,« siger Jørgen Trygved, der i Sai Baba har oplevet en storhed, som han ikke mener kan sammenlignes med noget.
Hvorfor nu?
»Derfor kan jeg ikke se, hvorfor han lige pludselig skal være bøsse og pædofil. Det er ikke logisk, at det skal komme nu, hvor han fylder 75 år.
Hvis det virkelig var, mon det så ikke var blevet afsløret tidligere?
Der er meget få mennesker, jeg stoler på, og der skal mere til for at få mig til blot at mistænke Sai Baba for, hvad han nu bliver beskyldt for. Jeg har stor tillid til en mand som Isac Tigrett. Hvis jeg hørte direkte fra hans mund, at der var hold i beskyldningerne, ville jeg nok tage ned og spørge Sai Baba. Hvad jeg har brug for at vide, vil jeg have at vide fra Baba selv og ikke via et antal rygter.«
Isac Tigrett skabte sin formue på Hard Rock Cafeerne og forærede Sai Baba halvdelen af overskuddet ved salget - omkring 50 millioner dollars, der blev brugt til at bygge Sai Baba hospitalet i Puttaparthi. Isac Tigrett har i mange år været en hengiven tilhænger af Sai Baba, men erklærer nu til The Daily Telegraph, at han ikke er tilhænger mere, og at han anser beskyldningerne om seksuelt misbrug af drenge og unge mænd for sande.