GDONLINE NYHETER

 
 Sporten
 (startsida)

   LOKALT
   Nyheter
 (startsida)
 Ekonomi&Arbete
 Gävle
 Hofors
 Högskolan
 Krönikor
 Ockelbo
 Reportage
 Sandviken
 Älvkarleby

   LEDARSIDAN
   Ledare
 (startsida)
 Krönikor

   NÖJE
   Nöje
 (startsida)
 Film
 Filmkrönikor
 Gästbok
 Kalender
 Krönikor
 Musik
 Musikkrönikor

   KULTUR
   Kultur
 (startsida)
 Krönikor
 Debatt

   XTRALÄS
   Barn & tonår
 Biltester/trafik
 Bygga & Bo
 Fiske
 Konsument
 Mat/sök recept
 Monk möter

   SPECIAL
   Artikelarkiv
 Folk&sånt
 Gefle från A till Ö
 Gästbok
 Insändare
 Nyfödda
 Prenumerera
 Sajtkarta
 Veckans fråga
 Veckans nyheter
 Webb-TV arkiv

   TJÄNSTER
   Blanketter
 GD-kortet
 Hemelektronik
 Morningstar
 Resor
 SMS-tjänster
 Tips & lotterier
 TV-guide
 Väder

  "Min Gud, min guru, Sai Baba, våldtog barn"
Monk möter Conny Larsson
  conny
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
 
[05-06-12]
"Bakom clownens mask" är titeln på Conny Larssons bok som kom ut för några veckor sedan. Där berättar Conny om sitt liv hos Sai Baba, som tror sig vara en Gud på jorden och anses vara Indiens mest namnkunniga guru. Efter 20 år i rörelsen har Conny i sin bok avslöjat sekten och inte minst Sai Baba som en bluffare och pedofil.


En vacker, solig vårdag träffar jag Conny Larsson i Stockholm.
Vi har setts förr. Det här är faktiskt tredje gången jag intervjuar honom. Första gången var i slutet av 60-talet. Conny, en ung, lovande skådespelare, hade då funnit meditationens kraft genom Maharishi Mahesh Yogi, meditationsläraren som blev världsberömd genom sin kontakt med Beatles.
Tack vare meditation hade Conny kunnat lämna ett liv med alltför mycket hasch. Han hade blivit renlevnadsman, både nykterist, drogfri och vegetarian.
Många år senare dök Conny upp i Gävle.
Han skulle hålla föredrag och vi träffades igen. Då hade journalisten Anne-Marie Ehrenkrona skrivit en bok om Conny, "Guds lille clown". Han åkte runt och berättade om sin framgångsrika metod att behandla unga missbrukare och kriminella på sin gård utanför Valdemarsvik.
Filosofin bakom hans behandling grundade sig på Sai Babas läror. Varje dag inleddes med meditation. Där spelade också Connys travhästar en stor roll. Ungdomarna fick både ett drogfritt liv och en utbildning som hästskötare.
Nu ses vi så en tredje gång.
Hans röda hår har hunnit få grå inslag. Han har blivit litet rund om magen. Ser ut att må bra.
Men nu är han inte längre Sai Babas förtrogne.
I sin bok avslöjar han indiern som en bluffmakare. Och värre än så, en pedofil. Han berättar oerhört rakt och öppet om sitt liv. Det är en stark och utlämnande bok om ett ovanligt levnadsöde.
Conny är en sökare.
Hela sitt liv har han sökt efter en fader, en ersättare för den pappa som svek honom och utsatte honom för sådan smärta att Conny blev stum som barn.
Tack vare lärare som såg honom hittade han en väg till livet och lyckades bli skådespelare, trots att han stammade, när han väl börjat prata igen.
Vi börjar därför prata om Gud.

Vilken är din inställning till Gud?
Den är förändrad. Gud har varit en far för mig tidigare, den jag skulle hålla mig till. Det har jag försökt få till på ett personligt plan eftersom min far inte fanns där. Jag sökte Gud i männen, mina teaterchefer, sen mina läromästare, Maharishi och Sai Baba.
När de inte höll måttet blev det väldigt tveksamt. Vart tog Gud vägen? Varför gjorde han så här? Jag hade en kris med Gud från 1998 till 2001 där jag var jävligt arg på honom. Eller henne. Detet. Kraften. Min kristna tro fick sig en rejäl törn för Gud hörde inte mina böner. Det här hade jag en riktigt svår uppgörelse med, innan jag insåg att Gud bor här, i mig, som en livslåga.
Jag fick reda på mitt livstrauma, genom en läkare i Göteborg. Jag var fyra år när min pappas suparbroder började våldta mig och det pågick i sex år. Det minnet hade jag helt förträngt.
Det var först genom läkarens hjälp som det kom upp till ytan. Då insåg jag vad jag utsatts för som barn. Varje fredagkväll.
Jag skulle vilja ställa frågan, pappa, sålde du mig för en flaska brännvin?

Hur hittade du tillbaka till en tro?
Det var när jag träffade Agge på en meditationskurs, där jag var lärare och hon elev. Agge är genetiker, forskare och vetenskapsman. Hon lyssnade intensivt och dissekerade allt jag sa. Vår respektive kunskap gick hand i hand och det blev som en uppenbarelse för mig. Hon kunde bekräfta att det jag lärde ut stämde med genetiken. Då blev hon väldigt viktig för mig.
Hon har varit med under boken. Jag har skrivit, hon läste och grät. Så skrev jag om och hon grät ännu mer. Vi är så nära varann man kan vara, fast vi är särbos. Hon bor på Gotland men bygger även ett hus på Cypern, så vi blir grannar.

Vad lever du av?
Kärlek. Jag vet inte. Jag har ekonomi och är inte barskrapad. Det har jag aldrig varit. Jag har även inkomster från min tjänst som föreståndare på behandlingshemmet. Vi ordnade det så. Nästa år tar en ny föreståndare över.
Senast jag intervjuade dig reste du runt hela världen och höll föredrag om din verksamhet. Vad har hänt sen dess?
Redan 1993 förstod jag att Sai Baba fuskade med miraklerna. Han trollar fram aska och diverse guldföremål ur luften. Jag såg hur han fuskade och tappade saker. Men jag inbillade mig att han testade mig som lärljunge, för att se om jag skulle bestå provet. Man kunde läsa i böcker att han gjorde så.
Jag hade haft en relation till Sai Baba som jag trodde var av andlig karaktär men som visade sig vara sexuell. Sai Baba lurade i unga män att de var utvalda. Och man gjorde som han sa. Han förförde mig redan 1979 fram till 1983 under förespegling att han ändrade min personliga karaktär och kundalinikraften, som enligt den indiska tron bor i ryggraden. Det trodde jag på. Jag var hans gullegris.

Hur mycket av det här är känt?
BBC World gjorde en dokumentär där de filmade Sai Baba när han fuskade. Den heter "Secret Swami". Även dansk tv har gjort en dokumentär där jag är en av huvudpersonerna. De här programmen har gått över hela världen.

Hur är situationen för Sai Baba i dag?
Det fortsätter som vanligt. Chimären består av att verksamheten handlar om utbildning och skolor. Men det är bara teaterkulisser för en pedofil verksamhet där man utför gruvliga saker.

Vad förändrade det hela för dig?
Jag var där 1999. I vår grupp fanns unga svenska pojkar, heterosexuella, oskyldiga, som bara sökte Gud. Plötsligt blev de våldtagna under grupptryck. När en av pojkarna bad om min hjälp sa jag först att han måste lyda Sai Baba. När han vädjade till mig ramlade poletten ner och jag insåg vad det handlade om. Det var så fasansfullt så det kan du inte fatta. För mig hade det pågått i 21 år. Och alla hade vetat om det, alla ledarna.

Det är många kändisar som sökt sig till Sai Baba, som Goldie Hawn.
Ja, och när hon kom ställde han sig mitt framför henne och låtsades att han inte var det minsta intresserad av just henne. Han manifesterade, gjorde mirakler, inför den som satt bredvid henne. Hon tappade fullständigt hakan och donerade allt hon ägde och hade till honom. Hon förlorade sig helt i rörelsen ett tag.

Hur kommer det sig att folk fastnar i dessa sekter. Som Knutby i Sverige?
Människor har ett behov av en förebild. Om mamman och pappan inte har uppfyllt sina skyldigheter, inte kunnat leva upp till sin situation, då har man behov av en förebild. Det kan vara en idol eller något annat. De personerna har en speciell ådra i sig som kan vara religiös eller politisk. De fastnar för starka personligheter som Fidel Castro, Stalin, Sai Baba, Knutbypastorn. Man åker in i de mönster som ligger närmast ens eget behov. Andra blir narkomaner. Det är missbrukande människor som blir missbrukare. Det svåra är att ta sig ur det här.
Jag har lyckats ta mig ur beroendet tack vare meditation och terapi. Men det tog 40 år.

Hur ser din Gud ut i dag? Finns han eller hon?
conny - sökaren Jo, i mitt innersta. Jag kan till exempel inte bestämma att jag ska sluta andas eller att mitt hjärta ska sluta slå. Jag kan försöka. Så vem är det då som andas, om jag försöker låta bli? Jo, den som vill något med mig. För mig finns det en skapelsekraft som har mening, vilja och som har gett mig en identitet.
Jag har hittat mitt Getsemane, min egen trädgård där jag kan få vara i relation till mig själv.

Vad är meningen med livet?
Det är att man ska finna ett språk som gör att man förstår naturen. Naturen är Guds språk till oss. Om jag lär mig se naturen så kommer jag att se att den genomgående kraften är intelligent. Den har satt igång en utveckling i universum. Jag tror att kärlek är den genomgående kraften som genomsyrar universum. Den kan jag känna i dag. Nu när jag inte längre är arg på Sai Baba.

Så vad händer när vi dör?
Det är en fråga som alla har i sina tankar. En del säger, det händer ingenting. Jag tror att då händer allting. Livet är här och nu och naturligtvis ska vi leva livet. Jag tror inte att den mentala materian dör bara för att fläsket ruttnar. Jag har åkt hit i en bil men inte är jag en bil för det. Jag kan fortsätta min resa med buss. Min mentala energi somnar in, sen åker den iväg i en annan kropp, söker sig en ny form. Det tror jag.

Vad anser du om religioner?
De religioner man ser i dag, utom kanske buddhismen, är väldigt krigiska och mordiska. Man tycker att alla andra har fel. Så länge man håller den attityden anser man sig ha rätt att döda, araber till exempel. Eller, jag har rätt att döda turkar eftersom jag är grekortodox. Eller kristna för att jag tillhör en kommunistisk religion.
Det är inte förenligt med kommunikation, kärlek och fred. Den religiösa vägen fungerar inte eftersom man utesluter den största delen av mänskligheten.

Finns det något som fungerar?
Jag tror att varje människa får ha sin egen relation. Men det är samma Gud. Om man bara kan se det så. Här i Sverige säger vi sol, i Tyskland Sonne, i England sun.
Om vi bara kan se att det är samma sak, då kan vi i alla fall leva i fred med varann. Vi behöver inte älska varann, men vi behöver inte slå ihjäl varann.
Sen är det i mötet mellan människor som livet föds.

Varför skrev du boken?
Det är en viktig fråga. Jag var tvungen att sända tillbaka byken. Jag var tvungen att få ur mig det här. Det blev en terapi för mig.
Ju mer jag skrev desto mer insåg jag att jag med alla medel måste slutföra boken. Så att förnekarna ser att det finns någon som kommit igenom livet i en sekt.
Det finns ytterligare ett skäl. Fyra av mina bästa vänner orkade inte resan. De dog på vägen. Och ingen i rörelsen sörjde eller frågade vad de blev av.

Vad vill du att boken ska resultera i?
Att människor inte ska behöva falla i de fallgropar som jag gjorde och förlora sig själv, kanske sitt liv, sina barn, sin plats i tillvaron. Och om det kan hjälpa någon som sitter fast i någon sekt, då är jag mer än tacksam.

Före Sai Baba var du i Mahrishi Mahesh Yogis nätverk i tio år, som hans personlige sekreterare.
Ja, i TM-rörelsen. Och i dag har jag en helt annan syn på hur det var. Själva meditationstekniken fungerar men allt mambo-jambo runt om är bara apspel, ingenting annat. Som så mycket annat i dag. Vi har den nya Kalki med sin Amma i Indien och sina apspel.

Vem är Kalki?
De som lämnat Maharishi och Sai Babi hoppas nu att Kalki ska vara deras gudsbild. De kommer att upptäcka med tiden att de har förlorat allt på färden, partner, hem, barn och pengar. Tyvärr vågar de inte lyssna till sin egen röst.
I alla lägen när jag mött de här mästarna hade jag hoppat av direkt, om jag hade lyssnat på min första reaktion. Jag gjorde inte det. Med Maharishi var det så mycket med Beatles. Jag var skådespelare och kände att jag var upp i smöret. I dag är han 93 år och TM-rörelsen lever gott, framför allt i USA. Att vara på kurs med Maharishi i dag kostar en miljon dollar.

Vad betyder pengar för dessa personer?
Makt. Tillgång till saker och materia. De framträder som munkar och borde inte ha de här behoven, men har uppvisat behov som är värre än det mesta. Ändå anses de vara asketer och höga andliga människor. Och det handlar om dina och mina pengar som vi gnetat ihop.

Vad ska man se upp med när det kommer personer som påstår sig vara frälsare?
De har en förmåga att tala om att de har rätt. De manipulerar och gör det genom att se dig som en speciell och utvald person. Du känner dig sedd och hörd. Sen sitter du på kroken. Kan du dessutom värva andra, då är du verkligen duktig. Sen handlar det också om hemlighetsmakeri, som gör att du kommer med i en hemlig klubb.

Ganska märkligt egentligen att lille Conny från Sverige kommit så nära indiska gurus?
Det är så i mitt liv att de har sett det lilla barnet i mig. Många har velat ta hand om mig. Jag har följt den som tagit hand om mig. Jag var ett skadat barn från början. Folk har alltid tyckt om mig och velat ta hand om mig. Än i dag tycker jag om när folk tar hand om mig.

I dag jagar många upplysning. Vad är det?
Det betyder att lysas upp, alltså att bli fri. Upplysningen bor i människan i och med att man blir upplyst inifrån. Det kan aldrig ske utifrån. Då blir det bara förvirring. Där tror jag att den kristna symboliken med den sjuarmade ljusstaken syftar på de sju centran i kroppen, chakras, att de ska lysas upp av den inre livskraften som bor i den kosmiska energin som finns överallt.
Jag ser Dalai Lama som en upplyst person som inte säger ett ont ord om sina motståndare, trots att de mördar hans befolkning. Han gör sin goda gärning.

Vad tycker du om Thomas di Leva, också en andlig sökare?
Jag känner honom. Han är en jättebra musiker och en god artist. Sen, om man är en opinionsbildare ska man vara försiktig med sitt agerande, speciellt när det gäller att företräda andliga lärare, som jag gjorde. Framför allt tror jag att man ska akta sig för att tro att man är utvald och har krafter som andra människor inte har. Och att man tror sig om att kunna ge de krafterna till andra. Speciellt om pengar är inblandade.
Som musiker och konstnär, ja. Som andlig förebild, nej.

Kerstin Monk
026-15 96 44
kerstin.monk@gd.se

 /Fakta
Conny Larsson
Ålder: 57 år
Yrke: Skådespelare, andlig sökare, författare, meditationslärare
Född: I Linköping, uppvuxen i Stockholm
Familj: Särbo med Agge
Bor: I hus på Cypern
Aktuell: Med författarafton på Gävle Stadsbibliotek tisdag den 14 juni.

Fem tankar om...

...Cypern
Frihet. Där känner jag att jag har ett eget liv och kan vila ut efter en lång resa. Jag får skratta igen. Och naturen är vidunderlig.

...Sverige
För mig, färdigt och avlägset, vilket är litet sorgligt. Sverige behöver repareras och föryngras. Och befrias från den korruption man ser när höjdarna kommer undan med sina lögner och falsarier medan de små människorna inte får plats. Speciellt kvinnor. Jag är oerhört förtjust i det nya kvinnoinitiativet, med Gudrun Schyman. Jag är imponerad av den strävan som nätverket har och stödjer dem helt och fullt i deras försök att få balans på tillvaron, mellan män och kvinnor.

...pengar
Fullständigt ointressant för mig eftersom jag alltid haft pengar. Jag har gett bort och donerat, men pengar har ingen attraktionskraft på mig. Jag både undervisar, ger terapier och föreläser gratis. Jag vill vara tillgänglig, utan att bli invaderad.

...kärlek
Åh, värme, kultur, ljus, vind. Kärlek är ett mycket vitt begrepp för mig. Det är inte bara mellan två individer utan har en mer universell prägel. Gärna tvåsamhet men helst kärlek, frid och fred över jorden och oss alla.

...pedofiler
Oförlåtlig, det är den känsla som kommer för mig. Det är ofattbart hur man över huvud taget kan ge sig på barn. Min Gud, min guru, Sai Baba, våldtog barn. I mina tankar fanns frågan, varför våldtar Gud barn? Pedofiler ska bort. Man ska förlåta, säger kristenheten. Det är inte möjligt. Däremot försoning. Jag kan lära mig leva med min smärta och får acceptera vad som hänt.

 

» Nyfiken på tidningen? Prenumerera! «
linje textlinks
E-post redaktion: gefle.dagblad@gd.se | E-post annonsbokning: privat.annons@gavletidningar.se
linje textlinks

  © Copyright
Gefle Dagblad

Publicerings-
system från
Mogul

Startsida | Nyheter | Sport | Nöje | Xtraläs | Annons | Service

Synpunkter och kommentarer skickas till webmaster@gd.se.
Ansvarig utgivare: Christina Delby Vad-Schütt.
Stf ansvarig utgivare: Maria Brander.

Postadress Gefle Dagblad: Box 367, 801 05 Gävle
Tel vx: 026/159500 Fax: 026/159710


Affärer

Läsarpanel

Dagens LunchGD Media

Fiskesidan